Nieuw(s)

Een nieuwe wereld vol beloften
wordt betreden
als elkaars reisgenoten
stellen we vragen
delen we visies
zetten we intenties om in daden
maken we elkaar deelgenoot
van de wonderbaarlijke reis
die ons leven is
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Barneveldse Krant

| 2012
interview

BK-KUNSTROUTE 2012

Barneveldse Krant

Jan Hiensch: ‘In mijn iconen probeer ik levensvragen zichtbaar te maken’

Tekst: Boy Imminck
Fotografie: Stefan de Vogel

Voor Voorthuizenaar Jan Hiensch is de Kunstroute Barneveld een spannende ervaring. De voormalige grafisch ontwerper woont sinds kort weer in zijn ouderlijk huis in Voorthuizen en mag zodoende voor het eerst meedoen aan het evenement. ,,Niet lang geleden heb ik voor mezelf de keuze gemaakt om me volledig op het kunstenaarschap te storten”, vertelt Hiensch. ,,Eigenlijk liep ik er mijn hele leven al voor weg, maar nu is het tijd om met mijn kunst naar buiten te treden. Mijn werk is zwaar, maar dat symboliseert de weg die ik heb afgelegd.”

Hiensch exposeert verschillende werken. Zo legde hij zich in de afgelopen periode toe op iconen in lood. ,,In die iconen probeer ik levensvragen zichtbaar te maken. Door dit te doen, toon ik het diepste van mijn ziel en kom ik als het ware thuis bij mezelf. Ik hoop dat mensen geraakt worden door de kunst die ik maak. Dat is ook mijn enige doel tijdens de kunstroute. Mijn werk is niet te koop. Daarvoor vind ik het nog te vroeg. Mijn werken zijn voor mij nu nog een soort dagboeknotities. Die doe je niet zo snel weg. Maar ooit komt er een moment dat ik dat wel ga doen.”

Naast de iconen exposeert Hiensch ook andere objecten. ,,Ik vind het een uitdaging om verweerde materialen in een kastje tentoon te stellen. Bovendien wil ik de bezoekers tijdens de kunstroute om een gunst vragen. Voor mijn nieuwste project ‘You’ve got TALENT, please SHOW’ heb ik in mijn tuin een fotohoek ingericht waar ik de bezoekers graag op de foto wil zetten.”

Op de website van de Kunstroute Barneveld staan enkele werken van de Voorthuizenaar. ,,Mijn werk gaat vrij diep en symboliseert ook niet de leukste onderwerpen van het leven. Over een tijdje wil ik mijn werk wel wat lichter maken, maar ik ben nog zoekende naar de precieze richting. Misschien vind ik die wel tijdens de kunstroute, door gesprekken met bezoekers.”